"Avrupa'ya Yönelik Göçte Sert Tedbirler: Türkiye’den gelen 50 Bin Kişi Sınır Dışı Edilecek"

Almanya ve İngiltere, kaçak göçmenlerin hızla sınır dışı edilmesini sağlayacak yasaları onayladı. Bu doğrultuda, Türkiye'den kaçak olarak gelenlerin iltica başvuruları reddedildikten sonra İngiltere, geri kabul etmeyi reddederse, Ruanda'da bir kampa gönderilecekler. Alman Meclisi de "hızlı sınır dışı" için bir yasa geçirdi. Başlangıçta, Türkiye'den gelen yaklaşık 50 bin kişi sınır dışı edilecek.

Her iki ülke, "hızlı ve kolay sınır dışı" durumunu kabul etti. Türkiye'den kaçak gelenler, iltica başvuruları reddedildikten sonra ülkeleri geri kabul etmezse, Ruanda'daki bir kampa gönderilecekler ve diğer sınır dışı edilenlerle birlikte kalacaklar.

Almanya ve İngiltere, toplamda başlangıçta 50 bin kişinin sınır dışı edilmesini bekliyor.

Türklerin iltica başvuruları yüzde 87 oranında reddediliyor ve şu anda her iki ülkeden sınır dışı edilmeyi bekleyenlerin toplam sayısı 60 bini aşıyor.

Almanya'nın Ruanda veya Doğu Avrupa'daki kampları, AB ile varılan anlaşma gereği 2026'da kurulacak.

Alman Federal Meclisi tarafından dün kabul edilen değişiklikler, polisin karşılaştığı sorunlara çözüm olarak tasarlandı.

I M G 20240422 W A0017

İşte yasa dışı göçmenlerin veya suçluların daha kolay sınır dışı edilmesini sağlayacak kararlar:

- POLİSİN GENİŞ YETKİLERİ: Polis, iltica barınaklarında veya evlerde saklanan diğer kişileri arayarak yabancıları tespit edebilir. Ayrıca polise gece baskınları yapma ve diğer insanların odalarını arama yetkisi verildi.

- GÖZALTI SÜRESİNİN UZATILMASI: Daha önce kaçaklar en fazla 10 gün gözaltında tutulabiliyordu. Bu süre 28 güne çıkarıldı, böylece kolluğa daha uzun süre inceleme ve araştırma yapma imkanı sağlandı.

- İŞBİRLİĞİ YAPMAYANLARIN GÖZALTINA ALINMASI: Bir kişi, bir kaçak veya ilticacı soruşturması sırasında polise bilgi vermez veya zorluk çıkartırsa, üçüncü bir kişi gözaltına alınabilir ve bilgi vermesi için zorlanabilir.

- İNSAN TACİRLERİNİN SINIR DIŞI EDİLMESİ: İnsan tacirliği yapanlar veya kaçakları ülkeye sokanlar için cezalar ağırlaştırıldı. Bu kişilere bir yıl hapis cezası ve tekrarında sınır dışı edilme cezası verilecek.

- SERİ SUÇLULARIN GÖNDERİLMESİ: Birçok suça karışmış kaçak göçmenler daha hızlı bir şekilde sınır dışı edilecek. Ayrıca çete kurucuları veya suç örgütü üyeleri de benzer şekilde sınır dışı edilebilecek.

- YAHUDİ DÜŞMANLIĞI İÇİN ÖZEL HÜKÜM: Yahudi karşıtlığı veya bu amaçla hareket edenler sınır dışı tehdidiyle karşı karşıya kalacak. Yahudi karşıtları ülkeden atılacak.

- İLGİLİ ÜLKELERLE ANLAŞMALAR: Bu kararların sınır dışı durumlarını büyük oranda artırmayacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle, yasa dışı göçmenleri ihraç eden ülkelerle daha sıkı görüşmeler yapılacak.